Samenvatting: Assertiviteit is een belangrijke vaardigheid in onze maatschappij. Assertief gedrag tonen betekent opkomen voor jezelf met respect voor de ander. Het betekent dus niet leren om NEE te zeggen, maar om JA te zeggen tegen de juiste dingen.

JA zeggen op verzoeken, verplichtingen, uitnodigingen, activiteiten en evenementen is heel snel gedaan maar in de meeste gevallen niet effectief. Als je niet assertief genoeg bent kan dit grote invloed hebben op je algehele gezondheid, privéleven en werk. Alleen een geïnternaliseerde assertieve grondhouding zorgt voor het doorbreken van niet effectieve gedragspatronen.

Passend assertief onderhandelen en samenwerken

Krachtig passend assertief gedrag tonen op de momenten dat dit wenselijk is een bewustwordingsproces. De juiste balans opzoeken en vinden in elke situatie is een primaire voorwaarden voor het onderhouden van goede privé en werkrelaties.

Situationeel passend assertief gedrag kan aangeleerd worden door mensen met zowel introverte als extraverte persoonlijkheidskenmerken. Om het gewenste inhoudelijke resultaat te bereiken zal het  steeds gaan om de juiste gevoelsmatige machtsbalans tussen de gesprekspartners. Assertieve communicatie, het vermogen om positieve en negatieve ideeën en gevoelens op een open en eerlijke manier te uiten, is cruciaal voor het bereiken van de juiste gevoelsmatige machtsbalans.

JA zeggen tegen de juiste dingen met: hard op de inhoud en zacht op de relatie

Zeg wat je bedoelt en meen wat je zegt, maar wees niet gemeen als je het zegt is wat sociaal vaardige en diplomatieke professionals als kernvaardigheid toepassen. Ze handelen, nemen initiatief, concentreren zich op gedeelde belangen en passen zich continu aan bij gewijzigde omstandigheden zonder over hun grenzen te gaan.

In de praktijk is het belangrijk om twee assertieve communicatiestijlen* te kunnen toepassen:

  • Glashelder, gemotiveerd, effectief en diplomatiek NEE zeggen zonder schuldgevoel!
  • Met gevoel en verstand, weloverwogen en overtuigd JA zeggen!

* Succesvol assertief gedrag is cultuurafhankelijk, bij interculturele ontmoetingen is succes mede afhankelijk van uw interculturele sensitiviteit.

Het actief en consequent toepassen van deze communicatie instrumenten zorgt voor het bereiken van jouw ambitieuze en haalbare primaire doelen en voorkomt een afnemende vitaliteit. Een optimale work-life balance is zowel mens als resultaatgericht en zorgt voor continuïteit en productiviteit met impact.

Het is belangrijk om voor jezelf te ontdekken wat je wel en niet accepteert!

Meer informatie over dit onderwerp klik hier.

Wil jij graag uitzoeken hoe bij jou verbetering te realiseren is? We beantwoorden jouw vragen graag.

Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

Situationeel passend assertief omgaan met de wereld, iedereen kan het leren!

 

2020 – Team Uljée Business Services